دنیامون چطوری درست میشه؟
بابا داشت روزنامه می خوند
بچه گفت: بابا بیا بازی!
بابا که حوصله بازی نداشت
ی تیکه از روزنامه رو ک نقشه دنیا بود
رو تیکه تیکه کرد و گفت:
فرض کن این پازله…! درستش کن!
چند دقیقه بعد بچه درستش کرد
بابا، باتعجب پرسید:
توکه نقشه دنیا رو بلد نیستی چطور درستش کردی؟!
بچه گفت: ادمای پشت روزنامه رو درست کردم …
دنیا خودش درست شد
آدمای دنیا که درست بشن…
دنیا هم درست میشه …
روزه های کله گنجشکی
ماه رمضان آن سالها، انیمیشینی از تلویزیون پخش می شد به نام “زهره و زهرا". من و خواهر کوچکترم ندا بعد برگشت از مدرسه جلو تلویزیون دراز می کشیدیم تا با تماشای برنامه های ویژه ماه رمضان زودتر به افطار برسیم. آبجی ندا هنوز به سن تکلیف نرسیده بود و من الگوی ندا بودم.
ندا روزه کله گنجشکی می گرفت وقتی نهار میخورد عذاب وجدان داشت که آبجی هداش نمی توونه نهار بخوره! واقعا رسانه ملی اون روزها به وظیفه خودش خوب عمل می کرد و با پخش سریال و انیمیشن های مفید کمک والایی در تربیت اسلامی نسل داشت! کارتون “زهره و زهرا” یکی از برنامه های مفید آن سالها بود. دو دوست که در تربیت دینی_اخلاقی هم نقش سازنده ای داشتند. من و آبجی ندا با الهام از زهره و زهرا، در این راه خیلی بهم کمک کردیم. لینک ذیل آن قسمت از همان کارتون است که به روزه کله گنجشکی اشاره می کند.
به نکات تربیتی نهفته در این قطعه توجه فرمائید.
این روزها اینترنت در دسترس همه قرار دارد. چقدر خوب است این برنامه های مفید را با تنها چند کلیک دانلود نموده و برای فرزندانتان پخش کنید و پس از تماشا حتما از آنها درباره آنچه تماشا کرده اند چند سوال بپرسید.
http://www.mp4.ir/Video?Watch=6208-734533502/کارتون-زهره-و-زهرا-قسمت-هجدهم
نامه مادری به فرزندش به مناسبت تولد شانزده سالگیش
والدین حتما مطالعه بفرمایید
نامه مادری به فرزندش که به مناسبت تولد شانزده سالگی فرزندش موبایل آیفونی به او هدیه داد.
نامه اش را بخوانید سپس وضعیت ایشان را با وضعیت والدین جامعه ما مقایسه کنید.
فرزند عزیزم: سلام
ممکن است که تو الان به خاطر اینکه صاحب آیفون شده ای مغرور شوی. تو پسر خوبی هستی و من به تو اعتماد کردم و در سن شانزده سالگی تو را شایسته ی استفاده مستقل از موبایل همراه دانستم.
اما گرفتن این هدیه بستگی به قبول کردن این قوانین دارد. از تو انتظار دارم که این قرداد را بخوانی و بدانی که وظیفه من خوب تربیت کردن توست آن هم در محیط علم و تکنولوژی تا اینکه این چیزا سبب انحرافت نشوند. بدان که عدم قبول این شروط باعث محروم شدنت از موبایل می شود.
شروط استفاده از موبایل:
1. قوانین الله (حلال و حرام خدا در در استفاده از موبایل و فضای مجازی هم همان احکام حلال و حرام در زندگی واقعی است)
2. تو مالک گوشی نیستی ما (والدینت) آن را برایت خریدیم و به توهدیه دادیم پس ما بر آن اشراف داریم و نظارت میکنیم
3. دقت کن باید همیشه گوشی ات رمز ورود داشته باشد و تنها کسی که از آن رمز با اطلاع باشد خودت و ما هستیم.
4. در ایام مدرسه ساعت5:۳۰ عصر و در اواخر هفته (روزهای تعطیل) ساعت 7عصر موبایل راتحویل من و پدرت می دهی و شب ها تلفنت را خاموش می کنی. به این نصیحتها گوش کن و احترام دیگران بگذار همچنان که دوست داری دیگران به تو احترام بگذارند.
5. محدویت های مکانی در استفاده از موبایل را کاملا رعایت کن (استفاده در مدرسه ممنوع / استفاده در حسین غذا خودن ممنوع / استفاده در اتاق خواب ممنوع و ….
6. به محدودیت های زمانی احترام بذار(استفاده پیش از خواب ممنوع / استفاده در زمان مدرسه ممنوع / استفاده در ایام امتحانات ممنوع و …
7. در صورت افتادن گوشی ات در آب یا شکسته و مفقود شدن، تو مسئول آن هستی و خودت باید یکی دیگر برای خودت تهیه کنی یا آن را تعمیر نمایی. بنابراین مقداری از پولهایت را برای این موارد ذخیره کن.
8.استفاده از پالایه شکن یا همون فیلترشکن های تحت موبایل ممنوع (اگر به موردی خوردی که به نظرت لازم است تا بهش دسترسی داشته باشی با ما در میان بذار.
9. در دانلود و نصب نرم افزارهای به محدودیت های سنی +16 دقت کن تنها نرم افزارهایی که مناسب سن خودت می باشد رو استفاده کن.
10.از ارسال پیام یا ایمیل یا هرچیزی که فاش شدن آن منجر به تهدید حریم خصوصی خودت و خانوادت میشود جدا خودداری کن
11.این رو به یاد داشته باش که موبایل تو گالری شخصی یا آلبوم شخصی تو نیست، هرآنچه در موبایل نگهداری میکنی امکان فاش شدن و دیده شدن توسط دیگران را دارد.
12. در اوقات فراغت از بازیهای فکری آن لذت ببر برای این کار می تونی که سایت موسسه میزان رجوع کنی ، دسته بندی بازی های خوبی کرده
13. دقت کن خسارت جسمی نمایشگر موبایل تفاوتی با تلویزیون نداره پس برای بهداشت دیجیتالی خودت بهتره قانون 20،20،20 رو رعایت کنی.
14. در صورتی که در حین استفاده از موبایل با پیام های مشکوک و تهدید آمیز روبرو شدی حتما پیش از هر اقدامی با ما مشورت کن.
15. بدون تکیه بر گوشی و اینترنت خودت برای پرسش هایت جنب و جوش داشته باش کنجکاوانه پرس و جو کن و سعی کن ارتباط با موبایل رو جایگزین ارتباط با کتاب نکنی ،هر نیازی جای خودش رو داره.
16. بعضی مواقع تلفنت را در منزل بگذار و احساس امنیت و آرامش کن. نگذار تلفن همراه جزئی از زندگیت شود. یاد بگیر که بدون آن هم زندگی کنی. تو بزرگتر و قویتر هستی. از فقدان گوشی ات نترس
17. در استفاده از سرویس های اینترنتی ابتدا با کارکرد آن ها و تنظیمات امنیتی و حریم خصوصی آشنا بشو و بعد منطبق با نیاز خودت از اونا استفاده کن همیشه به این شعار عمل کن: Stop Think Connect
18. در استفاده از تصاویر سلفی از خودت و محیط خونه و خانواده خیلی دقت کن این ها مصداق حریم خصوصی می باشند و احتمال بروز جرم از این تصاویر بسیار زیاده .
19.همیشه این قانون رو به خودت یادآور شو، هیچ وقت نذار موبایل جای ارتباطات واقعی رو بگیره برای مثال استیکر جای احوال پرسی با دایی و عمه و مادربزرگ رو پرنمیکنه اگرچه گروه های خانوادگی محاسن خودش رو داره .
20.از تلفن همراهت برای دروغ گفتن و اذیت کردن دیگران استفاده نکن و در ارتباطاتی که باعث ازار دیگران می شود به هیچ وجه مداخله نکن.
اگر شما هم قوانین موثر در استفاده از موبایل به نظرتون میرسه یا تجربه کردید برای اضافه شدن به این پست ارسال کنید .
تأثیرات دعوای زن و شوهر بر رفتار آینده کودکان
رهبر معظم انقلاب:
نمایشنامههایی پخش نکنید که فضای زندگی را تلخ کند. متأسفانه در صداوسیما از این چیزها زیاد داریم؛ فضای جنگ و جدل است و زن و شوهر با هم دعوا میکنند (71/10/1) 1
فهمیدن ارتباط مشکلات روحی روانی امروز ما با مسائل گذشته در کودکی، کمک موثری به حل مشکلات ناشی از این معضلات روحی روانی می کند.
هفت سال اول زندگی، سالهای تشکیل پایه های اخلاق و رفتار و حتی نگاه به زندگی هستند. کسی که در هفت سال اول زندگی اش در آرامش و امنیت نبوده است، طبیعی است که در بقیه زندگی نتواند طبیعی زندگی کند. فهمیدن ارتباط مشکلات روحی روانی امروز ما با مسائل گذشته در کودکی، کمک موثری به حل مشکلات ناشی از این معضلات روحی روانی می کند. کسی که می داند بدخلقی و کم تحملی اش از اضطراب دوران کودکی اش ناشی می شود بهتر می تواند این بدخلقی را مهار و اصلاح نماید. از جمله افرادی که آسیبهای روحی روانی زیادی دیده اند، کسانی هستند که در کودکی همواره شاهد دعوای پدر و مادر بوده اند. 2
بله، ما مقصر هستیم. وقتی با همسرمان در جلوی کودکانمان دعوا می کنیم، مانند بچه ها رفتار می کنیم. این قضیه بر روی پسران و دخترانمان تاثیر می گذارد و آنها وادار به خبرچینی می شوند. واقعا چرا ما این کارها را می کنیم؟
والدین فراموش می کنند که بچه ها اطرافشان درحال گوش دادن هستند. یا شاید فکر می کنند که بچه ها اینقدر کوچک هستند که معنای دعوا و بحث را نمی فهمند درحالیکه ما از این غفلت کرده ایم که بچه ها لحن منفی مکالماتمان را می فهمند. بچه ها هر کاری که ما انجام دهیم انجام می دهند و هر آنچه که می گوییم تکرار می کنند اگرچه ما اغلب اوقات برعکس این را می خواهیم. اگر آنها ببینند که ما درحال حل و فصل یک مشاجره هستیم، دقیقا همان فوت و فن ها را یاد می گیرند. 3
اینها تنها گوشه کوچکی از تاثیرات مخرب دعوای والدین بر روحیه بچه هاست. فراموش نکنیم: “بچه ها می بینند، بچه ها یاد می گیرند”
پس لطفاً در حضور فرزندان دلبندتان، سریال ها و فیلم های زرد، بی مفهوم و تخریبگر بنیان خانواده را تماشا نکنید، اصلا خودتان به تنهایی نیز پای این برنامه ها ننشینید. وقت گرانبهای شما ارزشمندتر از این است که با تماشای این برنامه ها، نابود شود. اوقات فراغت خود را با تفریح و سرگرمی در کنار فرزندان و همسرتان بگذرانید.
منابع:
1.khamenei.ir
2.tebyan.net
3.seemorg.com
نقش کدام یک از پدر یا مادر در تربیت فرزند، بیشتر است؟
به طور طبیعی، پسر از پدر و دختر از مادر الگو میگیرد؛ اما به دو دلیل، نقش مادر بیشتر است:
رابطه ی عاطفی فرزند (چه دختر و چه پسر) با مادر، از رابطه با پدر افزون تر است؛
کودک (چه دختر و چه پسر) بیشترین زمان دوران کودکی را با مادر صرف میکند.
براساس یک محاسبه، کودک از لحظهٔ تولد تا پایان دوران کودکی (12 سالگی) 95 هزار ساعت زندگی میکند. از این 95 هزار ساعت، 5 هزار ساعت در مدرسه و 5 هزار ساعت دیگر در کوچه و محله (غیر خانه و مدرسه) است و بقیه، یعنی 85 هزار ساعت دیگر را مستقیم یا غیر مستقیم در دامان مادر به سر می برد؛ بنابراین، نقش مادر، مهمتر است.1
تربیت و عواطف اجتماعی به عنوان مهمترین ویژگیهای نظام انسانی از خانواده نشات میگیرد و توجه به نقش محوری زن به عنوان محور عاطفه و تربیت و نقش محوری مرد در امر تربیت و تامین معیشت و اداره زندگی، امری ضروری است.
در محیط خانه و اجتماع برجسته ترین نقش ، نقش تربیتی مادر است ،اهمیت این نقش از آن جا روشن می شود که ،کودک نخستین بار در آغوش مادر قرار می گیرد و آداب و رسوم اجتماعی را از او می آموزد. اینجاست که نقش تربیتی مادر بعنوان اصلی ترین کانون تربیت خود را نشان داده و باید به دقت مورد تجزیه و تحلیل گردد .2
امام خمینی (قدس سره) به حق گفته اند که، از دامن زن مرد به معراج می رود.
پیامبر مکّرم اسلام (ص) می فرمایند :
« الجنة تحت اقدام الامّهات » 3
در مضمون این روایت دو مطلب وجود دارد.
۱- جایگاه و عظمت مادر در پیشگاه الهی
۲- نقش تربیتی مادر
پس مادران عزیز باید با دقت و مطالعه بیشتری با فرزندان دلبند خود روبرو شوند.
منابع:
1.روانشناس حامد مسگری
2.http://www.askdin.com
3. مستدرک الوسائل، ج 15، ص 181 .
الگوی مناسب فرزندت، خودِ تو هستی
اگر در محیط خانواده فرهنگ نماز گسترش و ژرفا یابد، اگر ترنم نماز فضای خانه را معطر کند اگر فرزندان پدر و مادر را به قصد نماز بیابند بی هیچ تردید آنان نیز الگوی خویش را از خانواده خواهند گرفت و انس و الفت با نماز خواهند یافت که ره آور آن پرهیز از فحشا و منکر و گریز از آلودگی و همسایگی با پاکی و تهذیب صفا و صداقت خواهد بود.
اگر اعضای خانواده همه با یکدیگر به اقامه نماز بپردازند و همه به وحدت درونی دست یابند در بیرون نیز با یکدیگر همگونی و هماهنگی خواهند داشت و موجبات آرامش روانی را برای آنان در پی خواهد داشت زیرا نه در جامعه با یکدیگر تضادی دارند و نه والدین با فرزندان خویش اختلاف اساسی و جدی خواهند داشت. تجارب تربیتی و مهمتر از آن دلالت های دینی حاکی از آن است که “فعل پدر و مادر” تاثیری فراوان در تقویت روحیه و انجام فرائض دینی از جمله نماز در فرزند به جا می گذارد. زیرا اصولاخداوند انسان را طوری آفریده که از اسوه ها و یا نمونه های عینی اثر می پذیرد.
قول والدین مکمل فعل است اما هیچ کدام جای دیگر را نمی گیرد. منتهی هریک در موقعیت مناسب باید به کار گرفته شود، زیرا قول گسسته از فعل، تاثیرگذار نیست.1
پای منبر اساتید:
الگوسازی نیاز به زمان دارد و اینکار تدریجی امکانپذیر است، در مراحل اولیه بچه را به اجبار از فعالیت مورد علاقه اش مثل تماشای کارتون، فوتبال یا خواب صبح، جدا نکنید! اول خودتان الگوی مناسب و لطیفی برای او باشید. با او به تماشای کارتون یا فوتبال بنشینید، موقع اقامه نماز تلویزیون را خاموش نکنید و با لحنی تند از او نخواهید که نماز بخواند، خودتان برای نماز اقدام فرمائید. در جانماز فرزندتان گل بریزید. وقتی علت را جویا شد، به او بگویید اینگل را برای تو چیده ام و او را در آغوش بکشید. در خانه با صدای دلنشین قرآن و دعا بخوانیدف به مسجد بروید و فرزندتان را با خود ببرید، برای او در مسجد دوست هم سن بیابید. به کودکان مسجدی هدیه دهید برایشان مسابقه برگزار کنید. انگیزه سازی نمایید. او را تشویق به مکبر شدن نمائید و بعد انجام اینکار در جمع از او تعریف نموده و در خانواده هدیه ای کوچک برایش در نظر بگیرید. بگذارید فرزندتان به این باور برسد که فعالیتهایش برای شما ارزشمند است. فراموش نکنید که به همراه بردن فرزندتان در دوران نوزادی و خردسالی و حضور او در مجالس و محافل ذکر اهل بیت علیهم السلام آغازگر تربیت دینی خواهد بود. اشک بر امام حسین علیه السلام که با شیره جانتان آمیخته شده و به وجود فرزندتان هدیه شود زمینه سازی مهدوی شدن او خواهد بود و نه افسردگی! 2
منابع:
2. برداشت از منبر اساتید اخلاق مدرسه امام جعفر صادق (ع) شاهرود، ماه مبارک رمضان 1395
یتیم اینترنتی کیست؟
«یتیمِ اینترنتی» کودکانی هستند که والدینشان در فضای مجازی غرق شده و فرصت تعامل با آنها را ندارند.
این کودکان به شدت احساس تنهایی می کنند
جدی بگیریم…
این روزها مامان ها دائم سرشون تو گوشی هاشونه. وقتی ازشون می پرسی اینهمه وقت چیکا می کنی؟ جوابی که اکثر قریب به اتفاقشون میدن اینه: من باید بلد باشم بفهمم بچم کجاها میره! درست تربیتش کنم، حواسم بهش باشه. این مطلب رو همینجا نگه دارید تا بریم سراغ بچه ها. بچه های بنده خدا، یتیمان اینترنتی، بی پناهانی که مادرانشون به بهانه کسب آموزش های لازم دائم تو فضای مجازی غوطه ورن و هیچ وقتی برای تربیت و برآورده کردن نیازاشون ندارن!
مامانهایی که تو صدتا کانال آشپزی عضون ولی یک ژله ساده برای بچه هاشون درست نمی کنن و آخر سر از سوپر سر کوچشون از این ژله یک نفره بدمزه ها می خرن! نه یکی، 25 تا میذاره جلو بچشو میگه بیا پسره گلم، دختر قشنگم، مامانم، اینم جایزت که مزاحم مامان نشدی!
جدیدا تلویزیون این رسانه ملی پر حاشیه، یه تکونی به خودش داده و تیزرهای با این پیام “مهربانی هست” منتشر می کنه، که اگر تعداد معدودی از والدین هم برای لحظاتی کوتاه این پیام ها را تماشا فرمایند، قطعا راهگشایشان خواهد بود.
یکی از این پیام ها کودکی است که مکرر مادر خود را صدا می زند تا نقاشی را که همان لحظه کشیده به او نشان دهد اما مادر به او اعتنا ندارد و در پاسخ به ئرخواستش می گوید صبر کن تا کارم تمام شود! کودک در آن لحظه نیاز به توجه دارد، که در صورت عدم برآورده شدن، ذوق و احساسش فروکش کرده و دیگر رغبتی به انجام این کار نخواهد داشت. در نتیجه استعدادش شکوفا نشده و سلول های خاکستری مغزش کمتر کار می کنند و چه بسا آن کودک در این زمینه خاص استعداد بالقوه ای داشته باشد.
وقتی به والدین می گویند بازی های فیزیکی، اولین کاری که انجام می دهند چیست؟
پاسخ به این پرسش، نظرات سایرین و راهکارهای آن در پست بعدی ارائه خواهد شد.
تآلیفی: ب.ا
مامانم کجاست؟؟
دائماً به مادرش چسبیده و به هیچ قیمتی جدا نمی شود. حتی حاضر نیست مدت کوتاهی دور از مادر با همسالانش بازی کند.
چرا بعضی از بچه ها تا این اندازه به مادرشان وابسته اند؟
اگر شما هنگام سفر در کیفتان چیز ارزشمندی داشته باشد و احتمال بدهید کسی قصد برداشتن آن را دارد همیشه و همه جا آن را با خودتان می برید. این دقیقاً احساسی است که بچه ها نسبت به جدا شدن از مادرشان دارند آنها می ترسند که مادرشان را که تمام هستی آنهاست گم کنند. البته این احساس به خاطر ارتباط عمیق مادر و فرزند در یکی دو سال اول زندگی تا حدی طبیعی است اما عوامل مختلفی ممکن است باعث افزایش این احساس نا امنی و ادامه پیدا کردن آن حتی تا سالهای بعد شود.
چه عواملی؟
هر موضوعی که موجب شود کودک خیال کند ممکن است مادرش او را ترک کند.
1. طفل معصوم بیدار می شود و می بیند خبری از مامان و بابا نیست. وقتی که خواب بوده او را به خاله سپرده و رفته اند.
2. مادر بارها و بارها در مقابل کودک از بدرفتاری هایش گلایه می کند. طبیعی است که کودک احساس کند مادر از او راضی نیست و در اولین فرصت او را ترک خواهد کرد.
3. گاهی کودک را در دوران نوزادی برای مدت طولانی از مادر جدا می کنند
4. گاهی فضای خانواده پر از تنش و نا امنی است.
5. گاهی والدین درمقابل کودک بگو مگو می کنند و حرف از طلاق و متارکه به میان می آید.
و…..
چه کنیم؟
از یک طرف باید به مرور امنیت از دست رفته را به او بازگردانید. و از سوی دیگر باید فرایندی را برای مستقل شدن او آغاز کنید. پس با او صحبت کنید و بگویید چقدر خوشحال هستید که فرزندی مثل او دارید هر روز لحظاتی او را محکم در آغوش بگیرید و ببوسید. همزمان تلاش کنید در یک روند تدریجی او را از خودتان جدا کنید.
1. با او قایم باشک بازی کنید تا ببیند که مادر برای لحظاتی نیست اما زود بر می گردد.
2. یک همبازی خوب او را برای سرگرم می کند در این لحظات کمی از صحنه بازی آنها فاصله بگیرید.
3. بعد از مدتی او را در جمعهای کوچک مثل کلاسهای آموزشی قرار دهید. البته روزهای اول سعی کنید در محل حضور داشته باشید تا به کلاس و بچه ها و مربی عادت کند. پیش از رفتن به کلاس درباره جایی که قرار است برود با او صحبت کنید و از خوبی های آنجا بگویید.
4. کودک را با پدرش به پارک و شهربازی بفرستید تا مدتی از شما دور باشد یا اگر رابطه عاطفی خوبی با مادربزرگش دارد مدتی او را پیش مادربزرگش بگذارید.
اگر به هیچ وجه در این زمینه روند مثبتی مشاهده نکردید حتماً با روانشناس مشورت کنید
سید مهدی خدایی
رسانه اموزشی نمره بهتر
بله را جانشین نه کنید !
“بله” را جانشین “نه” کنید
مثلا وقتی فرزند شما میگوید: “میتونیم بریم بازی؟”
به جای “نه تو هنوز ناهار نخوردی”،
بگویید:
“بله، البته کمی بعد از اینکه نهار خوردی!”
چگونه فرزندم را نماز صبح بیدار کنم ؟ بخش 2
فرزندم را چگونه برای نماز صبح بیدار کنم؟
قسمت دوم
4. زمان بیداری فرزند را به گونه ای تنظیم کنید که بتوانید پس از نماز، ساعتی را استراحت کند. امید به استراحت پس از نماز، عاملی برای بیدار شدن او است.
5. وقتی او را بیدار می کنید، از راه دور فریاد نزنید. در کنار بسترش قرار گیرید و با سخن نرم، همراه با مهربانی و عطوفت و ناز و نوازش، او را به آرامی تکان دهید تا بیدار شود.
6. برخی کودکان و نوجوانان، از ماساژ عضلات پشت و گردن به وسیله ی والدین آرامش می یابند و لذت می برند و این عمل، زمینه ی بیدار شدن بدون تنش آنان را فراهم می سازد.
حسین دهنوی؛ نسیم مهر؛ ج 1؛ ص 149