فرار از گناه - قسمت چهارم
آسان شدن توبه
یکی از دستورات ارزشمند اسلام برای رهایی و نجات از گناهان توبه است. توبه می تواند نقاط سیاهی که ور اثر گناه، قلب را تیره و تار کرده به روشنی مبدل نماید، لیکن چرا گناه؟
اسلام ترک گناه را آسانتر از توبه می داند و این به عنوان یک اصل متغن و محکم و قابل فهم برای عموم مردم است. مثل آن هم این است که غذای فاسد و مسموم تناول کردا و به امید درمان و نجات از بیماری به دست طبیب باشیم.
بدانکه درمان نفس از درمان بدن به مراتب سخت تر و مشکل تر است، چرا که شیطان به این سادگی ها دست از سر ما برنمیدارد و اجازه توبه و بازگشت به ما نمی دهد، همان شیطانی که ما را به گناه آلوده نموده و از توبه هم مانع می شود، گناهان را کوچک و بی اهمیت جلوه می دهد و آن ها را چنان از ذهن می برد که همه را فراموش کنیم و در صورت فراموش نکردن و توبه نمودن، معلوم نیست توبه ما مورد قبول سبحان واقع شده باشد. ( البته منظور نویسنده توبه غیر نصوح است. چون توبه باید بی بازگشت باشد و بهتر است تا از زمان گناه نگذشته است توبه کنیم. پس چه بهتر که اصلا گناه نکنیم. ) پس سزاوار است قاطعانه تصمیم بگیریم از گناهان اجتناب کنیم که اجتناب از گناه، از توبه آسانتر است.
از امیر مومنان علی علیه السلام داریم:
” ترکُ الذَّنبِ أهوَنُ مِن طَلَبِ التَّوبَةِ “
ترک کردن گناه از توبه کردن بعد از گناه آسانتر است. (۱)
و در حدیث دیگری آن حضرت فرموده:
” ترکُ الخَطیئَةِ أیسَرُ مِن طَلَبِ التَّوبَةِ “
ترک گناه آسانتر از طلب توبه است. (۲)
در حدیثی نقل است طلحة بن زید گوید : حضرت صادق علیه السلام فرمود:
” حضرت عیسی علیه السلام را گذرش به مردمی افتاد که همه می گریستند، پرسید چرا اینان گریه می کنند؟ گفتند: بر گناهانشان می گریند، فرمود: آن گناهان را رها کنند و دیگر پیرامون آن ها نگردند آمرزیده خواهند شد. ” (۳)
۱. نهج البلاغه حکمت ۱۷۰
۲. اصول کافی ج ۴ ص ۱۸۸
۳. ثواب العمال ص ۳۰۱