پنجم محرم در شاهرود چه خبر است ؟
پنج محرم در شاهرود
از دیر زمان تا کنون به نام باب الحوائج،علمدار باوفای کربلا نامگذاری شده و به رسم این عاشقی امروز دسته عظیمی از عزاداران یا عباس گویان در حسینیه یکی از قدیمی ترین مناطق شهر عزاداری خواهند کرد.
درمردم عالم اثر از درد نماند
گیرند اگر نسخه ی درمان اباالفضل(ع)
هرگز نشود در دو جهان عاجزو محتاج
دستی که دخیل است به دامان اباالفضل(ع)
????فریاد یا عباس یا عباس در پنجم
یکی از آداب و رسوم مردم شاهرود در ایام محرم فریاد یاعباس یا عباس است که در پنجم محرمماه در شاهرود طنینانداز میشود. مردم شاهرود معتقدند هدفشان از اجرای این رسم حمایت از اسلام و قیام عاشورا و نیز برافراشته نگاهداشتن علم حضرت ابوالفضل(ع) است.
تکیه بازار شاهرود که به تکیه زنجیری نیز معروف است وظیفه جمعآوری طوقها و برگزاری دسته طوق بندان را بر عهده دارد. عزاداران به سوی تکیه بازار راه میافتند و به چاوشخوانی میپردازند. سپس در قالب هیاتهای سینه زنی به سوی مساجد و تکایای دیگر به راه میافتند.
سپس سه قسمت طوق به ترتیب (زبانه، بدنه و چوب طوقها) را روی دو دست گرفته و به راه میافتند و به این ترتیب تمامی طوقها را از محلهای خود و منبرخانهها جمعآوری کرده و به نزدیکترین تکیه و یا مسجد محل میبرند.
بعدازظهر روز پنجم محرم،خادمان تکیه بازار با چاوشی خوانی و صلوات طوقها را از مساجد ومنبر خانههای برخی افراد جمعآوری کرده و در محله قلعه به هم وصل میکنند.
نگهداری هر طوق و حرکت آن به عهده خدام مربوطه است، دراین موقع دسته طوق بنای داد از این عزا را سر میدهند و سپس دسته معروف به یا عباس یا عباس راه میافتد.
حرکت دسته ادامه پیدا میکند تا به نزدیکی مزار قدیمی شهر که مدفن علمای بزرگی چون مرحوم آیت الله سبزواری است میرسد، در این موقع سینهزنی و نوحهخوانی به اوج خود میرسد، آنگاه طوقها را به صورت خوابیده بر روی دوش خود میگذارند و یا عباس یا عباس گویان به تکیه بازار میروند.
سوگواران در این مکان پس از نوحه و مصیبت خوانی درحالی که بر سر و روی خود میزنند مراسم را خاتمه میدهند و خدام هر تکیه، طوق را به محل خود برده و در شاه نشین تکیه مربوطه نصب میکند.
عکس مربوط به سالهای گذشته است ، انشاالله موفق شدم عکس جدید تهیه نمایم در وبلاگ قرار می دهم
u