از قناعت هیچ کس بی جان نشد!
وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْکَ إِلي ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا لِنَفْتِنَهُمْ فيهِ وَ رِزْقُ رَبِّکَ خَيْرٌ وَ أَبْقي ( آیه 131- سوره طه )
و زنهار به سوى آنچه اصنافى از ايشان را از آن برخوردار كرديم [و فقط] زيور زندگى دنياست تا ايشان را در آن بيازماييم ديدگان خود مدوز و [بدان كه] روزى پروردگار تو بهتر و پايدارتر است.
نمونه عملی، قناعت در زندگی و دوری از چشم و هم چشمی بلای خانمان سوز!
و خدایی که در این نزدیکی ست
وَكَأَيِّنْ مِنْ آيَةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يَمُرُّونَ عَلَيْهَا وَهُمْ عَنْهَا مُعْرِضُونَ ﴿ آیه ۱۰۵ - سوره یوسف )
و چه بسيار نشانه ها در آسمانها و زمين است كه بر آنها مى گذرند در حالى كه از آنها روى برمى گردانند
نمونه عملی، تفکر در آفرینش.
برگ درختان سبز در نظر هوشیار
هر ورقش دفتری ست معرفت کردگار
اول حرکت بعد برکت
وَ ما مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلاَّ عَلَي اللَّهِ رِزْقُها وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّها وَ مُسْتَوْدَعَها کُلٌّ في کِتابٍ مُبينٍ ( آیه 6 - سوره هود )
هیچ جنبنده اى در زمین نیست مگر این که روزى او بر خداست! او قرارگاه و محل نقل و انتقالش را مى داند، همه اینها در کتاب آشکارى ثبت است.
نمونه عملی، به بهانه اینکه روزی هر کس مقدر است دست از کار نکشیدن!!!! در واقع تا حرکتی نباشد، برکتی نیز نخواهد بود، تلاش و پویایی برای رونق زندگی.
برکات سحر
وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا ﴿ آیه ۷۹سوره اسرا )
و پاسى از شب را زنده بدار تا براى تو [به منزله] نافله اى باشد اميد كه پروردگارت تو را به مقامى ستوده برساند.
نمونه عملی، در این سحرهای ماه مبارک رمضان ، بهره مندی از برکات سحر که یکی از مواقع استجابت دعا است.
فقط خدا
وَ لَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّکَ يَضيقُ صَدْرُکَ بِما يَقُولُونَ . ( آیه 97 - سوره حجر )
و به تحقیق می دانیم که سینه تو از آنچه آنها می گویند تنگی می کند.
نمونه عملی، سعه صدر داشتن در مقابل یاوه گویان.
باقیات صالحات چیست؟
الْمالُ وَ الْبَنُونَ زينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ الْباقِياتُ الصَّالِحاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَيْرٌ أَمَلاً ( آیه 46 - سوره کهف )
مال و فرزند ، زینت زندگی دنیاست و باقیات صالحات [ ارزشهای پایدار و شایسته ] ثوابش نزد پروردگارت بهتر و امیدبخش تر است!
نمونه عملی عمل به این آیه در این ماه مبارک، کمک به عمران مساجد مثل مشارکت در خرید کولر برای مسجد یا مکانی که برای اعمال عبادی اختصاص یافته، همچنین کمک در تهیه اقلام غذایی برای خانواده های نیازمند در ماه مبارک رمضان.
توجه به اموال یتیمان
“وَابْتَلُواْ الْيَتَـَمَيَ حَتَّيََّ إِذَا بَلَغُواْ النِّكَاحَ فَإِنْ ءَانَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُوَّاْ إِلَيْهِمْ أَمْوَ َلَهُمْ وَلاَ تَأْكُلُوهَآ إِسْرَافًا وَبِدَارًا أَن يَكْبَرُواْ وَمَن كَانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْ وَمَن كَانَ فَقِيرًا فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَ َلَهُمْ فَأَشْهِدُواْ عَلَيْهِمْ وَكَفَيَ بِاللَّهِ حَسِيبًا ؛(نسأ،6)
و يتيمان را بيازماييد تا هنگامي كه به حد بلوغ برسند (در اين موقع) اگر در آنها رشد (كافي) يافتيد اموالشان را به آنها بدهيد، و پيش از آن كه بزرگ شوند. اموال انها را از روي اسراف نخوريد، و هر كس (از سرپرستان) بي نياز است (از برداشت حق الزحمه) خودداري كند و آن كس كه نيازمند است و به طرز شايسته (و مطابق زحمتي كه ميكشد) از آن بخورد، و هنگامي كه اموال آنها را به آنها ميدهيد، شاهد بر آنها بگيريد، (اگر چه) خداوند براي محاسبه كافي است.”
حواسمون به اموال یتیمان باشهف صرف اینکه حامی و سرپرستی ندارن هرکاری دلمون خواست با اموالشون نکنیم به بهانه اینکه به بلوغ نرسیدن و عقل معاش ندارن، اگر هم کار خیری انجام شد حواسمون به ذره ذره برگردوندنش باشه، یتیم کسی است که تنهایی و بی پناهی را با تک تک سلولهاش حس کرده!
خدا ما را بس است!
الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ ﴿سوره آل عمران - آیه 173)
همان كسانى كه [برخى از] مردم به ايشان گفتند مردمان براى [جنگ با] شما گرد آمده اند پس از آن بترسيد و[لى اين سخن] بر ايمانشان افزود و گفتند خدا ما را بس است و نيكو حمايتگرى است (۱۷۳)
اعتماد به وعده های الهی و پایداری در راه مبارزه با دشمن، به عنوان مثال، آمریکا و اسرائیل و ابرقدرت ها و مستکبرین جهانی، هیچ گاه و در هیچ لحظه ای از دشمنی با کشورمان دست برنداشته و نمی دارند، پس به وعده های دروغین آنان مبنی بر صلح جهانی برای جلوگیری از جنگ نباید اعتماد کرد.
توکل و اعتماد همه جانبه فقط به خدا و در راه تحقق این هدف دوری از وعده های کذب و شجاعت حضور در برابر دشمن، چرا که مومن با اعتماد به خدا از هیچ تهدیدی نمی ترسد و هیچ چیز او را اندوهگین نمی سازد.
اختیار است اختیار است اختیار!!
لَهُ مُعَقِّباتٌ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ يَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّي يُغَيِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ وَ إِذا أَرادَ اللَّهُ بِقَوْمٍ سُوْءاً فَلا مَرَدَّ لَهُ وَ ما لَهُمْ مِنْ دُونِهِ مِنْ والٍ . ( سوره رعد - آیه 11 )
براى انسان مامورانى است که پى در پى ، از پیش رو، و از پشت سرش او را از حوادث (غیر حتمى ) حفظ مى کنند، (اما) خداوند سرنوشت هیچ قوم (و ملتى ) را تغییر نمى دهد مگر آنکه آنها خود را تغییر دهند، و هنگامى که خدا اراده سوئى به قومى (بخاطر اعمالشان ) کند هیچ چیز مانع آن نخواهد شد، و جز خدا سرپرستى نخواهند داشت .1
عدم رکود و بی تفاوتی نسبت به اتفاقات پیرامون، المؤمن کَیِس ، تدبر در مسائل و افزایش بصیرت، برای تمیز کژی ها و رسیدن به خوبی ها، نمونه عملی آن اتنخاب فرد اصلح در انتخابات، فردی که سرنوشت چهارساله یک ملت را رقم می زند، در صورت بروز اشتباه در انتخاب آن قوم به ضلالتی به اندازه سالهای عمرشان کشیده خواهند شد! پس سرنوشت خود را خود تعیین کرده اند! دقت در انتخاب با علم به این موضوع که انسان مختار آفریده شده استف گرچه محافظانی دارد اما تصمیم نهایی را با قوه اختیار خود می گیرد.2
مستور و مست هر دو چو از یک قبیلهاند
ما دل به عشوه که دهیم اختیار چیست
زاهد شراب کوثر و حافظ پیاله خواست
تا در میانه خواسته کردگار چیست3
منابع:
1. قرآن کریم
2. ب.ا (تالیفی)
3. حافظ
چون بندگان من از تو سراغ مرا مى گيرند بدانند كه من نزديكم
وَ إِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ ﴿۱۸۶﴾سوره بقره
و هرگاه بندگان من از تو در باره من بپرسند [بگو] من نزديكم و دعاى دعاكننده را به هنگامى كه مرا بخواند اجابت مى كنم پس [آنان] بايد فرمان مرا گردن نهند و به من ايمان آورند باشد كه راه يابند (۱۸۶)
عمل به دستورات الهی، مانند رعایت حجاب حتی در هوای گرم، در پی امید به اجابت دعا.