نگاهی پیرامون دشمن شناسی از دیدگاه اسلام
سمیه نصرتی
چکیده
تمام تلاش ما در این نوشتار، ارائه گوشه ای از هشدارها و پیام های نورانی آیات و روایات درباره ی شناخت دشمن است تا نشان دهیم موضوعی جدّی است و ما چه بخواهیم و چه نخواهیم دشمن در صدد ضربه زدن خود هست و چه بهتر که ما بیدار و هوشیار باشیم. همان طور که امام سجاد (علیه السلام) می فرمایند: اگر ما از رشد و تکامل خود غفلت ورزیم، این دشمن از اغوای ما غفلت نمی کند و اگر او را فراموش کنیم، او فراموشمان نمی کند.
ما باید باور کنیم که دشمن ما سخت در صدد برنامه و کارهای فرهنگی و تبلیغاتی است. پس بنابراین لازم دیده شده که در بخش اول به کلیات تحقیق که در آن به تبیین و تعریف موضوع و اهمیت و ضرورت آن و روش تحقیق و… پرداخته شود.
و در بخش دوم، به شناخت دشمن در مکتب اسلام و قرآن پرداخته شده که چرا دین و سیاست چنان با هم عجین شده اند که حتی تصور جدایی میان آن ها آسان به نظر نمی رسد. اگر چنین نبود، اسلام هرگز نمی توانست با سیاستمداران جهان مقابله کند و تمامی نقشه های آن ها را در هم شکند که نمونه هایی از آن: فلسفه ی لزوم حکومت اسلامی، سیره ی پیامبر در بسیج مردم برای جنگ با دشمنان و… .
روشن است که جنگ با دشمن با رهبر الهی همیشه شکل ثابت نداشته است؛ زیرا دشمن متناسب با زمان و مکان، تاکتیک و شیوه ی متناسبی را اختیار می کند از جمله ایجاد تردید در حقانیّت رهبری و شکستن قداست رهبری و… .
و در بخش سوم، به شیوه های دشمنان برای تضعیف و تحریف مبانی مکتب پرداخته شده است که از جمله می توان: استفاده از سوژه های مذهبی و تخریب پایگاه های مکتب و تحریف معنوی و لفظی و کتمان و بدعت و… را نام برد.
و در بخش آخر که بخش چهارم است، درصدد بیان شیوه های مقابله با توطئه های دشمن هستیم که به برخی از آن ها اشاره شده که عبارتند از: آراسته شدن به لباس صبر و تقوا، مبارزه با زمینه های نفوذ دشمنان و مبارزه منفی با دشمن و… .